Hypnotherapie

OEFENING 1

Introductie hypnotherapie


Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is het gebruiken van hypnose als een vorm van therapie. Hypnose wordt niet meer door de geheimzinnigheid van vroeger omgeven. Tegenwoordig wordt het meestal omschreven als een vorm van aandachtige, uiterst gerichte concentratie. Daarbij worden de gebeurtenissen in de buitenwereld of de omgeving buitengesloten. Deze uiterst gerichte concentratie noemt men trance. Sommige mensen denken dat je alleen in trance kunt gaan onder begeleiding van een hypnotiseur of een hypnotherapeut. Dat is niet het geval. Iedereen heeft wel eens, vaak zonder het te weten, een dagelijkse ervaring met trance, bijvoorbeeld:

-Zo opgaan in een boek of film dat je iemand niet hoort binnenkomen

- Dagdromen, waardoor je zo in je innerlijke wereld bezig bent, dat je de omgeving vergeet.

Hypnose is eigenlijk een andere staat van bewustzijn. Daarin kunnen suggesties om je aandacht op iets anders te richten gemakkelijker worden opgenomen in je onbewuste. Hypnose is géén slaap. Het wordt vaak ervaren als een hele diepe ontspanning. Je hoort alles en je zult je je alles kunnen herinneren. Trance kan opgewekt worden door ontspanning en verbeeldingskracht en als dat gebeurt spreken we over hypnose. Deze hypnotische trance kan worden omschreven als een toestand van rust, waarbij je toch alert blijft. Gedachten en gevoelens uit het dagelijkse leven verdwijnen wat meer naar de achtergrond, waardoor iemand zich meer kan richten op wat er van binnen leeft. Tijdens het luisteren naar de oefeningen kom je in een aangename trance. Een trance is erg geschikt om veranderingsprocessen in gang te zetten. Je zult altijd een gevoel van controle blijven ervaren als je bij de oefeningen in trance gaat. Als je het nodig vindt, kun je onmiddellijk terugkomen naar je normale manier van denken. Je 'observerende ik' blijft op de achtergrond aanwezig om de controle weer over te nemen als dat nodig is. Je kunt zelf beslissen wat jij je wilt voorstellen en waar jij in mee wilt gaan. Wij zijn als hypnotherapeut alleen jouw begeleider, als een gids die je de weg wijst. Er zijn veel dingen die je onbewuste regelt, zonder dat je er bewust mee bezig bent. Bijvoorbeeld het aanspannen van je spieren of het verhogen van je ademhaling als je pijn ervaart. En ook automatische gedachten, als bijvoorbeeld “Ik tel niet meer mee of ik ben nutteloos”. Deze gedachten hebben invloed op je gedrag en op je gevoel. Tijdens de hypnotische trance kun je dit veranderen door je voorstellingsvermogen te gebruiken. Hypnose wordt over het algemeen als een zeer aangename toestand ervaren, een prettige manier om jezelf verder te kunnen ontwikkelen.

Er zijn twee modules met oefeningen voor jou gemaakt. De eerste module is vooral gericht op het lichaam en bevat onder andere ontspanningsoefeningen, oefeningen om anders met pijn om te gaan en oefeningen om meer energie te gaan ervaren. De tweede module is meer gericht op jouw gedrag en jouw zelfvertrouwen en bevat onder andere oefeningen om je grenzen beter aan te geven, oefeningen voor het vergroten van jouw zelfvertrouwen en oefeningen voor het loslaten van dingen uit het verleden. Verschillende mensen met verschillende soorten klachten en verschillende wensen wat betreft hun ontwikkeling zullen deze modules volgen. Daardoor kan het voorkomen dat niet altijd alle oefeningen precies bij je zullen aansluiten. We hebben geprobeerd de oefeningen zo te maken dat ze aan een ieder wat te bieden hebben, maar ieder heeft natuurlijk zijn eigen ontwikkelingsproces en ook zijn persoonlijke voorkeuren. We leggen voorafgaand aan iedere oefening uit wat het doel is van de oefening. Daarna begeleidt een van ons je in een aangename trance. Je hoeft daarvoor niet meer te doen dan te luisteren naar de audio-opname. Het beste is als je je zo goed mogelijk concentreert op datgene wat tegen je wordt gezegd en de instructies zo goed mogelijk opvolgt. Uit onze jarenlange ervaring is gebleken dat de meeste mensen op deze manier vrij eenvoudig in een aangename trance kunnen gaan.


We vinden het belangrijk dat je beseft dat de oefeningen algemene oefeningen zijn. Het kan zijn dat je bij een bepaald onderwerp meer ondersteuning nodig hebt dan deze oefeningen je kunnen bieden. In dat geval raden we je aan dat je een meer persoonlijke begeleiding bij een hypnotherapeut zoekt. Je kunt via dit programma informatie vinden over gecertificeerde hypnotherapeuten in jouw omgeving. Voor veel mensen kunnen deze oefeningen echter een prima manier zijn om zich verder te ontwikkelen in hun eigen tempo in hun eigen omgeving. Om een indruk te krijgen of deze modules iets voor jou kunnen betekenen kun je in deze introductiemodule een test doen en je kunt ook een eerste oefening ervaren. We wensen je veel succes en zelfontwikkeling toe!OEFENING 2

Testvragen:

Deze test is bedoeld om te kunnen vaststellen of de oefeningen in de module hypnotherapie bij jou passen. Beantwoord daarvoor de volgende vragen met ja of nee:

Vraag 1: De meeste mensen kennen de ervaring van een alledaagse trance. Met alledaagse trance wordt bedoeld dat je ergens even helemaal in op kunt gaan en dat je daardoor helemaal de tijd vergeet; en ook dat je helemaal niet meer denkt aan je dagelijkse problemen. Dit wordt door de meeste mensen als iets zeer prettigs ervaren. Een alledaagse trance is bijvoorbeeld ook het helemaal opgaan in het lezen van een boek, in een spannende film, in het luisteren naar muziek of opgaan in een sportactiviteit. Merk je wel eens dat je ergens helemaal in op kan gaan en dat daardoor andere dingen wat meer naar de achtergrond verdwijnen?

Vraag 2: Kun je je al van tevoren ergens op verheugen of ergens tegenop zien en je dan al van tevoren blij of juist vervelend gaan voelen? Bijv. als je denkt aan een vakantie, lekker eten of aan een ingewikkeld naar onderzoek in het ziekenhuis?

Vraag 3: Heb je wel eens ervaren dat pijn minder heftig is als je ergens door wordt afgeleid?

Vraag 4: Herken je het dat als er andere dingen in jouw leven spelen of als je spanning hebt, dat jouw klachten of pijnbeleving dan anders wordt?

Heb je op de tenminste 3 van deze 4 vragen ja geantwoord, dan kan hypnotherapie een geschikte therapie voor jou zijn. Je kunt dit nog beter te weten komen door je eerste ervaring met hypnotherapie op te doen door de oefening in deze introductiemodule te volgen.

OEFENING 3

Lettergrootte

A- A A+
Copyright (c) Stichting Pijn-Hoop 2018. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com